Start | LCHF-mat | Vad kan man dricka?

Vad kan man dricka?

Vad kan man dricka när man äter LCHF?Vad kan man dricka när man äter LCHF?

Vatten är förstahandsvalet – välj vatten så ofta du kan.

Kolsyrat vatten går också bra men se upp med de smaksatta varianter som har dykt upp på senare tid – en del innehåller sötningsmedel eller fruktjuice så var noga med att läsa innehållsförteckningen.

Om man är van att dricka läsk så är det bästa att sluta helt istället för att välja light-varianter som är sötade med sötningsmedel. Dels är sötningsmedel inte särskilt nyttigt för kroppen, dels kan det göra det svårt att bli av med sötsuget.

Mjölk innehåller en begränsad mängd kolhydrater (5% för fullfet standardmjölk) men se upp så att den totala mängden kolhydrater inte blir för hög.

5% kolhydrater betyder att 1 dl mjölk innehåller 5 gram kolhydrater. Ett stort glas mjölk blir då nästan lika mycket kolhydrater som man bör äta på en hel dag om man vill gå ner i vikt.

Många nöjer sig med att ha en skvätt mjölk i kaffet och undviker att dricka mjölk just på grund av att det lätt blir för mycket kolhydrater.

Kaffe och thé kan man dricka om man vill. Kaffe innehåller en liten mängd kolhydrater (0,3%), thé innehåller inga kolhydrater alls. Se upp med mjölken, vill man t.ex. dricka latte så kan det bli mycket mjölk och många kolhydrater. Man kan istället för mjölk välja grädde, grädde utspätt med lite vatten eller äggmjölk. Om man vill kan man också dricka LCHF-kaffe, som inte innehåller någon mjölk över huvud taget men både ser ut och smakar som kaffe med mjölk.

Fruktjuice ska undvikas då de innehåller höga halter kolhydrater, främst i form av fruktos.

Öl är inte heller något att rekommendera i en LCHF-kost. Öl innehåller maltos vilket tas snabbt upp av kroppen och 20-40 % av enegin kommer från kolhydrater (beroende på alkoholhalt).

Vin går bra att dricka vid enstaka tillfällen. Det är viktigt att inte välja för söta viner. Systembolaget har information om sockerhalten i sina produkter.

Alkohol går bra om man väljer sorter som inte är sötade. Vodka innehåller t.ex. 0% kolhydrater. Intag av alkohol (gäller alla drycker som innehåller alkohol) kan dock störa viktnedgången. Kostdoktorn har en bra sida om Alkohol och vikt.

 

Check Also

Recept på LCHF-våfflor

LCHF-våfflor på tre sätt

Det går utmärkt att göra våfflor utan mjöl. Det finns många olika recept där man ...

Matkärlek ny tidning

Äntligen en ny tidning med fokus på naturlig mat!

Ända sedan den fantastiska tidningen Mat och Hälsa slutade komma ut hösten 2013 har det ...

Vad innebär det att äta strikt LCHF?

Vad är strikt LCHF?

Man kan välja att äta LCHF på olika sätt. Ibland pratas det om strikt LCHF, ...