Start | Bloggen | Det godaste fröknäcket

Det godaste fröknäcket

Ofta så saknar man den där krispiga crunchiga känslan man får med smörgåskex och knäckebröd. Ett glutenfritt, LCHF-vänligt alternativ är att göra fröknäcke. Det finns många olika recept på fröknäcke: här är min favorit och några andra tips på recept.

Ett recept på frökex LCHF
Det här receptet ger en stor bakplåt med tunt och krispigt fröknäcke. Det blir 20-30 bitar beroende på hur stora man skär ut.
Jag gillar att göra mitt fröknäckebröd väldigt tunt, så jag är noga med att breda ut det på hela plåten.

Gillar man det tjockare så är det bara att breda ut det på en mindre yta.

Originalreceptet är hämtat från Birgitta Höglunds Mat

Ingredienser:

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl kokosfett, utan smak
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • ev. lite flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader (varmluft 140 grader)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp. Kokosfettet ska smälta. Jag har testat att använda kokosfett med smak och tycker att det går lika bra men det är så klart en smaksak.

Häll den kokande vätskan i bunken och rör om. Smeten blir fort väldigt seg av fiberhusken.

Häll ut smeten på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked. Du kan självklart hoppa över det översta bakplåtspappret men det blir mycket svårare att få ut smeten i ett jämnt lager då den är kladdig och seg. Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.

Grädda i 45 minuter. Ta därefter ut plåten och skär ut fyrkanter med en kniv,  pizzaskärare eller liknande. Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att kexen torkar. Om kexen är sega så ska de stå längre att torka i ugnen. (Ju tjockare kex du gör desto längre tid tar det).

Hela plåten innehåller 15 gram kolhydrater, 31 gram protein och 120 gram fett. Om du delar upp den i 24 bitar så blir det 0,6 gram kolhydrater per bit.

Andra bra recept på fröknäckebröd:

Andra varianter på fröknäckebröd hittar du här:

 

Check Also

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Sockerfilmen, That Sugar Film

That Sugar Film – Sockerfilmen

Regnar det? Passa på att se den här filmen – den finns på SVT Play …

Tidningen matkärlek

Sverige behöver mera matkärlek!

En av de saker jag har lärt mig under åren är att om man ska …