Julskinka med fettkant

Julskinkan – den perfekta LCHF-maten?

Om man har äldre människor i sin omgivning så kan man få berättat för sig hur julskinkan var ”förr i tiden”. Man hade grisar själv eller hos någon i närheten som slaktades till jul och då hade grisen fått äta sig riktigt mätt hela året så att skinkan hade ett rejält lager av späck.

I min omgivning har jag en person som med drömmande blick berättar om julskinkan de hade på julbordet, där den hade ”fyra-fem centimeters fettkant, minst”. Om man ser till köttet på julskinkan så är det naturligt magert och som allt kött innehåller det inga kolhydrater. För att bli bra LCHF-mat måste den därför kompletteras med fett. Och vad är då bättre än det naturliga fettet som redan finns på skinkan?

I nutidens verklighet är det få som har tillgång till gårdsgrisar och ännu färre som kan få tag i en skinka med flera centimeters fettkant. De skinkor man köper i affären har oftast väldigt lite av fettet kvar och det är ofta man ser annonser om ”skinka med låg fetthalt”. Så hur ser de då ut om man köper sin julskinka i affären?

Några färdigkokta skinkor testas

För många är den färdigkokta skinkan det enklaste alternativet. Det finns helt enkelt inte tid till att koka skinkan själv och då är det praktiskt att köpa en färdigkokt skinka som bara behöver griljeras innan den ställs på julbordet. Vi testade därför fyra olika skinkor för att se vilka som smakade gott och hur det stod till med fettkanten.

Från Scan testade vi Ekologisk skinka, Julskinka Gourmet av Piggham och Julskinka av rapsgris. Från Ica testade vi I love Eco, ekologisk färdigkokt skinka.

Till vår förvåning hade samtliga skinkor en rejäl fettkant. Scans Julskinka av Rapsgris och Icas I Love Eco hade mest, Icas hade till och med svålen kvar. Bilden visar Scans Julskinka av Rapsgris, som ni ser har den rejält med fett kvar.  Ett av barnen (11 år) som deltog i smaktestet sa att ”det var godare än godis”.

När det gäller smaken så var det blandade resultat: i testgruppen som bestod av både vuxna och barn fanns olika favoriter. Den skinka som flest hade som favorit var Scans Julskinka av rapsgris. Detta då den smakade bäst och hade finast fettkant. Som tvåa kom Scans Gourmetskinka, som föll några vuxna i smaken. Den ekologiska skinkan från Scan var däremot en besvikelse. Den kändes torr och lite smaklös. Icas I love Eco var god men inte lika god som Scan-skinkorna och kom på tredje plats.

Slutsatsen är att det faktiskt går att hitta skinka i butikerna som har kvar den goda fettkanten. Det känns kul då naturligt fett från kött är det bästa fettet du kan äta.

 

 

 

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Sockerfilmen, That Sugar Film

That Sugar Film – Sockerfilmen

Regnar det? Passa på att se den här filmen – den finns på SVT Play …