Kokos & macadamiarutor

Om du tycker det är svårt att få i dig tillräckligt med fett kanske en supergod kokos- och macadamiaruta kan vara något?

Om du gillar kokos så kan det här vara något för dig.Recept på kokos och macadamiabars

De måste förvaras i frysen vilket gör att den är svalkande och bokstavligen smälter i munnen.

Det går också att ha bitarna i kylen men de blir då lite mjukare.

En liten bit gör att du stillar ditt sug och du får samtidigt i dig nyttigt kokosfett. Chiafröna tillför crunch och innehåller många nyttiga mineraler.

Chiafrön innehåller ca 20% kolhydrater vilket är mycket för en LCHF-kost men som alltid måste man titta på mängden man använder.

I hela receptet ingår en matsked vilket inte väger många gram och det ger sammanlagt mindre än ett gram kolhydrater på hela satsen.

 

För 15 stora bitar:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kokosflakesen i en form och rosta i 5-10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna. Har du köpt kokoschips som redan är rostade kan du hoppa över det här steget.

Smält kokosoljan på svag värme. Mixa kokosoljan med macadamianötterna i en matberedare eller med mixerstav till en ganska slät massa. Blanda i kokosflakesen och chiafröna och pulsera några gånger så att kokosflakesen blir lite finfördelade. De ska inte mixas för länge då de ger ”crunch” till det hela.

Klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen och ställ i frysen ca 30 minuter. Dela därefter i bitar. Förvaras i frysen, annars smälter de!

Några tips!

  • Du kan självklart använda ischokladformar istället. Personligen tycker jag att dela satsen i 15 bitar gör att det blir för stora portioner, jag delar i 30 bitar. För att få fina bitar är en vass kniv ett måste, alternativet är att bryta kakan i bitar eller att använda ischokladformar.
  • Tänk på att köpa kokosflakes/kokoschips som är osötade. Osötade kokosflakes brukar finnas i affärerna, bland annat från Kung Markatta, de kan också köpas på nätet från till exempel Bodystore. Om man inte hittar sådana går det lika bra med vanliga kokosflingor.
  • Jag tycker inte att de behöver sötas utan kokosen och macadamianötterna ger en tillräckligt söt smak. Om man vill kan man självklart tillsätta sötningsmedel.
  • Du kan smaksätta med till exempel kakaopulver eller kakaonibs. Om du gillar mintsmak så kan du tillsätta pepparmintolja.

 

Hela satsen innehåller 313 gram fett och endast 25 gram kolhydrater. Om du delar satsen i 15 bitar betyder det att varje bit ger dig ca 21 gram kokosfett, ca 1,5 gram kolhydrater och drygt 1 gram protein.

Energifördelningen är hela 92 Energi% från fett.

Närignsinnehåll kokos & macadamiabars

(källa: kostbevakningen.se)

Ursprunget till receptet är hämtat från Mark Sisson.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …