Den här hösten har 5:2-dieten varit omskriven i stort sett alla tidningar. Hur fungerar det med 5:2-dieten om man äter LCHF? Svaret är: det går alldeles utmärkt. Men det är några saker som är viktiga att tänka på när man är van att äta LCHF.
Man måste tänka på kalorierna
Först av allt: 5:2-dieten bygger på kalorirestriktion. Det vill säga att man två dagar i veckan reducerar energiintaget till 25% av det man normalt äter. Kalorier är något man normalt sett inte bryr sig om när man äter LCHF så för en som äter LCHF känns det konstigt att tänka så. Men hela resonemanget kring 5:2 bygger på just det, att man äter väldigt lite två dagar i veckan. Hur många kalorier man ska äta kan man om man vill räkna ut mer exakt beroende på längd, vikt och hur aktiv man är. Om man förenklar det hela så brukar man säga att kvinnor ska äta 500 kcal och män 600 kcal om dagen.
Fördelarna med 5:2-dieten
Många menar att fasta är ett naturligt tillstånd som våra kroppar är väl förberedda för. 5:2-dieten är ett enkelt sätt att uppnå fastans fördelar utan att behöva fasta ”på riktigt”. Många som äter enligt 5:2-metoden säger att det är enkelt att hålla dieten eftersom det är lätt att anpassa den efter livet i övrigt. Man väljer två dagar som man håller nere energiintaget och äter som vanligt de andra fem dagarna. De två fastedagarna kan man också flytta vid behov, det behöver inte vara samma veckodagar varje vecka.
Hur 5:2-fastar man med LCHF?
Det bästa sättet att fortfarande äta LCHF men tillämpa 5:2-dieten är att tänka LCLF, det vill säga håll nere på fettet, de dagar du fastar. Ät mycket grönsaker och protein för att hålla dig mätt och tänk på kaloriinnehållet. Du som är van att äta LCHF kommer inte ha några större problem med 5:2-dieten då din kropp redan är van vid fettdrift (ketos). En person som äter tallriksmodellen eller någon annan kolhydratrik diet kommer få samma omställningsproblem när de börjar med 5:2 som man får vid övergång till LCHF.
Exempel på kaloriinnehåll i sådant som man ofta äter som LCHF-are:
- Babybel-ost: ca 60 kcal per styck.
- Ost: ca 380 kcal per 100 gram (31% fetthalt)
- Macadamianötter: ca 70 kcal per 10 gram ( 5-6 stycken)
- Majonnäs: 1 tsk innehåller 40 kcal
- Mörk choklad: 10 gram innehåller ca 60 kcal
- 1 dl mandelmjöl: 320 kcal
- 1 msk vispgrädde: ca 60 kcal
Protein är bra för det håller dig mätt och nöjd och är viktigt att få i sig i tillräcklig mängd. Några exempel på bra protein som innehåller lite kalorier:
- räkor (skalade): 100 gram är ca 90 kcal, det motsvarar ungefär 1,5 deciliter skalade räkor.
- ägg: ca 80 kcal per st
- lax: 100 gram är ca 180 kcal. En portionsbit lax brukar vara 125 gram, dvs 225 kcal
- kyckling: 100 gram är ca 115 kcal
- tonfisk i vatten: 100 gram är ca 140 kcal
Grönsaker som växer ovan jord kan du i de flesta fall äta fritt. Rotfrukter och grönsaker som växer under jord innehåller mer kalorier. Sallad och gröna blad som t.ex spenat innehåller mycket lite kalorier. Några exempel:
- 1 tomat: ca 30 kcal
- 1 dl spenat (färsk): ca 2 kcal
- 100 gram broccoli: ca 35 kcal
- 100 gram blomkål: ca 30 kcal
- 100 gram zucchini/squash: ca 17 kcal
Alla kcal-beräkningar är ungefärliga. Vill man vara exakt måste man väga maten och slå upp kaloriinnehållet.
Ett tips är att de flesta 5:2-recept som finns i kokböcker och tidningar innehåller mycket kolhydrater eftersom det många gånger är ”bukfylla” som inte innehåller så mycket kalorier.
Vill du veta mer om 5:2-dieten?
Vill du veta mer om 5:2-dieten, hur man kommer igång och hur den fungerar? Du kan läsa mer på vår systersajt Allt om 5:2-dieten. Där hittar du bakgrunden, tips på hur man kommer igång och mycket annat.