Mejeriprodukter

Välj alltid fullfeta mejeriprodukter när du äter LCHFMejeriprodukter används ofta i en LCHF-kost. Det är viktigt att alltid välja fullfeta produkter som creme fraiche och vispgrädde. Aldrig någonsin lightprodukter.

Tänk på:

  • Använd aldrig matlagningsgrädde eller andra gräddprodukter som finns som ersättning för riktig vispgrädde. Välj alltid 40% grädde. De med 36% innehåller ofta Karragenan, en tillsats för att grädden ska gå att vispa.
  • Creme fraiche finns i många smaksatta varianter som har ett relativt högt kolhydratinnehåll samtidigt som de är magra. De innehåller ofta också tillsatser. Välj hellre fullfet creme fraiche och smaksätt själv med olika kryddor.
  • På hyllan med laktosfritt finns smetana – en syrad grädde som har fetthalt på 42%. Passar bra till allt där man annars använder Creme Fraiche, gräddfil eller matlagningsyoghurt.
  • Turkisk eller Rysk yoghurt har högre fetthalt än andra yoghurtsorter.
  • Yoghurt kan vara smaksatt med frukt och sötad antingen med socker eller sötningsmedel och därmed innehålla mycket kolhydrater. Välj turkisk yoghurt eller rysk yoghurt som har hög fetthalt. Undvik alla yoghurtar med fruktsmak.
  • Ett glas mjölk innehåller  många gram kolhydrater då en deciliter mjölk motsvarar ungefär 100 gram vilket gör att ett glas mjölk (3 dl) innehåller ca 12-15 gram kolhydrater – det vill säga nästan en hel dags intag av kolhydrater om du vill gå ner i vikt. Istället för mjölk kan man använda äggmjölk i the och kaffe. Ett annat alternativ är att späda ut fullfet vispgrädde (40%) med vatten och använda det istället för mjölk.

Läs alltid innehållsförteckningen!

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …