Midsommarmat när du äter LCHF

Nu drar det ihop sig till midsommar – en av de helger på året som är väldigt förknippad med mat.  Många av de rätter som brukar finnas på midsommar-menyn är helt ok att äta. Andra får man begränsa till en smakbit eller hitta andra alternativ.

Hur är det med sillen?

Ett måste för många på midsommarbordet är sillen – kan man äta vanlig sill när man äter LCHF?  Läser man på burken så innehåller inlagd sill olika mängd kolhydrater beroende på vad sillen är inlagd i och det kan variera stort. Abbas Löksill innehåller till exempel 23 gram kolhydrater/100 gram samtidigt som Abbas Skärgårdssill innehåller 8 gram/100 gram kolhydrater. De sillar som har en klar lag innehåller mer kolhydrater än de som har en såsig lag som Senapssill, Vitlökssill osv. Så läs på burken om du har möjlighet och bestäm därefter hur mycket av sillen du vill äta. Sill är mycket nyttig mat som innehåller både d-vitamin och omega-3.

men… färskpotatisen då?

Färskpotatis är potatis. Potatis är inte LCHF. Vill du göra ett avsteg under midsommar och äta några bitar färskpotatis är det något du bestämmer själv. Annars kan man göra en egen LCHF-vänlig potatissallad som alternativ. Man kan också äta ugnsstekta grönsaker som alternativ till potatisen.

LCHF-vänlig mat på midsommarbordet

Mat som ofta finns på midsommarbordet och som normalt sett är helt OK att äta är till exempel

  • ost
  • ägg i alla former
  • lax – inkokt, stekt, rökt, gravad
  • kött i olika former, gärna tillsammans med något gott kryddsmör
  • olika majonnäsbaserade röror och såser som t.ex. skagenröra
  • alla slags grönsaker

Jordgubbstårtan

Jordgubbarna är lika klassiska till midsommar som sillen. Vanliga jordgubbar innehåller 8 gram kolhydrater/100 gram så det är något många väljer att äta vid festligare tillfällen. Tillsammans med vispgrädde blir de en fin avslutning som är mycket bättre än den vanliga jordgubbstårtan. Vill du ha tårta, överväg då att göra en egen LCHF-vänlig tårta istället.

Nubben går bra men undvik ölen

All osötad sprit går bra att dricka när du äter LCHF. Snaps, whisky, konjak, vodka och liknande går bra så länge de inte är ingrediens i en sötad drink… Öl innehåller mycket kolhydrater och ska därför undvikas helt och hållet, möjligen med undantag av de low-carb öl man ibland hittar. Väljer du att dricka vin så välj ett så torrt vin som möjligt.

Som alltid när man dricker alkohol så kan viktminskningen avstanna ett tag. Det är också många som upplever att de tål mycket mindre alkohol när de äter LCHF än vad de gjorde tidigare.

Några recepttips:

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …