Julbord med LCHF-vänlig mat

Jul med LCHF: Den ultimata guiden till julbordet för dig som äter LCHF

Nu är det snart dags för julhelgen och därmed också julbordet. Vill du göra ett LCHF-vänligt julbord så är det enkelt. Det bästa är att alla kan äta samma mat för det mesta av julmaten är LCHF-vänlig. Och det som du lagar speciellt för den som äter LCHF är så gott att ingen märker någon skillnad.

Kall mat på LCHF-julbordet

Den kalla maten

  • Sillen: Färdigköpt sill har ofta en lag som är full med socker. De sillar som har en ogenomskinlig lag är oftast bättre kolhydratsmässigt än de med klar lag. Vill du vara helt säker på din sill: gör egen. Recept hittar du hos Birgitta Höglund
  • Laxen: Gravad lax innehåller lite mer kolhydrater än annan lax (3 gram/100 gram) men är fullt godkänd som LCHF-mat, men se upp med hovmästarsåsen. Den man köper färdig i butiken brukar innehålla mycket socker. Det går att göra ett eget LCHF-vänligt alternativ till gravlaxen: blanda en burk fullfet creme fraiche med dijonsenap och finhackad dill. Om du vill kan du tillsätta valfri sötning. Annan lax som till exempel rökt eller inkokt innehåller normal inga kolhydrater utan är utmärkt LCHF-mat
  • Löjrom & Sikrom: Hittar man detta på julbordet så är det bara att äta på.
  • Ägghalvor: Klassikern på julbordet är helt ok att äta. Är det någon garnering så fundera på vad det är för något; räkor, löjrom eller olika grädde/färskostbaserade är helt ok att äta.
  • Röror som till exempel räkröra eller gubbröra kan vara helt ok beroende på vad som är i. Oftast är de baserade på majonnäs, creme fraiche och liknande.
  • Potatissallad: Potatis är inte LCHF så här kan man göra ett alternativ: Potatissallad LCHF
  • Rödbetssallad: Den man köper färdig i butiken är fylld med tillsatser och har ganska hög kolhydratshalt (till exempel Rydbergs: 11 gram/100 gram). Gör egen, den blir både godare och nyttigare. Det bästa receptet på LCHF-vänlig rödbetssallad hittar du hos Erikas LCHF
  • Julskinka: Den ultimata julmaten, speciellt om det finns en rejäl fettkant på. Se upp med griljeringen som normalt innehåller ströbröd. Griljerar du själv så ersätt ströbrödet med mandelmjöl eller pofiber.
  • Rökt kött av olika slag: Lammfiol, rökt kalkon … bara att äta allt du tycker är gott.
  • Kalvsylta: bara att äta så mycket du vill. Tänk på att inlagda rödbetor innehåller en hel del socker så välj hellre en LCHF-vänlig rödbetssallad till.
  • Paté: Paté består oftast av största delen rent kött eller fisk, men se upp med cumberlandsåsen!
  • Rökta korvar: När du köper korv så välj den med högst kötthalt.

Köttbullar på julbordet

Den varma maten

  • Köttbullar: Gör egna köttbullar utan utfyllnad av ströbröd. Det brukar gå lika bra med ditt vanliga recept fast utan ströbrödet. Tillsätt ett ägg i smeten och lite grädde så håller de ihop bättre.
  • Prinskorv: Välj den som har högst kötthalt, helst över 80%.
  • Revbensspjäll: Bara att äta så mycket du vill
  • Janssons frestelse: Ett traditionellt recept på Janssons innehåller potatis. Gör en LCHF-vänlig variant på rättika eller kålrabbi istället för potatisen. Ett bra recept hittar du hos lesscarbs.se
  • Lutfisk: Lutfisken i sig innehåller inte mer kolhydrater än vanlig fisk. Däremot är den traditionella lutfisksåsen ofta redd med vetemjöl så se upp med den.
  • Omelett med svampstuvning: Många har en omelett/äggstanning med svampstuvning på julbordet. Här behöver man se upp med svampstuvningen så att man inte reder den med vetemjöl. Använd alternativ redning istället (till exempel arrowroot, äggula eller philadelphiaost)

Brysselkål på julbordet

Tillbehör

Passa på att ha några goda grönsaker till julbordet. Alla olika kålsorter är fantastisk LCHF-mat.

Brysselkål: En favorit. Dela i halvor eller kvartar och stek i smör, strössla därefter över hackade hasselnötter.

Rödkål: De traditionella recepten på rödkål till jul innebär att man steker den i smör och låter koka med sirap. Inget för den som äter LCHF. Gör egen istället: Recept hittar du hos Birgitta Höglund

Potatis: Potatisen går helt bort då den inte ingår i LCHF. Ät någon god grönsak istället!

Ostbricka på julbordet

Osttallriken & Julbrödet

Osttallriken är bara att njuta av! Välj som alltid de fullfeta ostarna när du köper ost. Vill du ha bröd eller kex till osten har du några förslag här:

Fröknäcke: Det vanliga fröknäckereceptet kan du smaksätta med pepparkakskryddor till exempel så blir det lite juligare känsla. En annan variant är kardemumma.

Vörtbröd: För många är det ingen riktig jul utan vörtbröd. Här hittar du recept på LCHF-vänligt vörtbröd du kan baka själv.

Julens julgodis

Efterrätter & Julens gottebord

Ris à la malta: En klassiker på julbordet. Tyvärr innehåller den ris och därmed mängder av kolhydrater. Keso à la malta är alternativet. Jättegott! Recept hittar du hos MariannsLCHF.

Pannacotta: Smaksätt en klassisk pannacotta med saffran och servera med till exempel några björnbär

Olika förslag på julgodis till gottebordet hittar du här

Njut av maten utan dåligt samvete

Med bara lite planering så kan du alltså njuta av julbordets goda mat utan att du behöver göra allt för stora avsteg eller ha dåligt samvete. Julmat är till stora delar perfekt LCHF-mat. Och om du denna dag råkar få i dig lite mer kolhydrater än du normalt äter så kanske det är värt det, en dag om året.

 

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Sockerfilmen, That Sugar Film

That Sugar Film – Sockerfilmen

Regnar det? Passa på att se den här filmen – den finns på SVT Play …