Socker och sötningsmedel

Vilka sötningsmedel är ok när man äter lchf?Socker är givetvis något man inte skall äta när man äter enligt LCHF. Sötsuget försvinner vanligen efter en kort tid och man blir mer känslig för söta saker. Det söta man tidigare åt och tyckte var gott smakar helt plötsligt sött och sliskigt.

Sötningsmedel ska man helst inte använda i någon större omfattning. Om man varit van att äta eller dricka produkter sötade med sötningsmedel är det bästa att helt sluta med detta när man börjar med LCHF. Detta för att man annars kan ha svårt att bli av med sötsuget och vanan att allt ska smaka sött är också svår att bryta.

Det bästa är att sluta helt och hållet med lightläsk när man börjar med LCHF.

Ibland vill man ha sötning till efterrätter och då kan det vara bra att använda ett sötningsmedel. Det finns några sötningsmedel som brukar rekommenderas bland de som äter LCHF. Dessa är:

 • Stevia – koncentrerad Stevia görs av en växt och är inte baserat på kemikalier. Den finns både i flytande form och som pulver. Anses inte ge något blodsockerpåslag. Det finns de som tycker att smaken av stevia är lite underlig, andra tycker att den är helt okej. Stevia i denna form är flera hundra gånger sötare än socker. Kan beställas på nätet eller ibland köpas i hälsokostbutiker.
 • Steviolglykosider (E960) – finns i matvarubutikerna och kallas för sötströ, bakery plus och liknande. De består oftast av Erythritol och stevia i olika blandning. Läs noga på förpackningen hur sött det är och prova dig fram. En varning utfärdas för de blandningar som innehåller annat än Erythritol.
 • Erythritol, en s.k. sockeralkohol. Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp. De heter till exempel Sukrin, Sötin, Sötrix men finns också under andra namn,. De kan köpas i matvaruaffären och i hälsokosten. Erythritol består av kolhydrater som inte tas upp av kroppen. Däremot så kan man om man äter allt för mycket av sockeralkoholer få oönskade bieffekter som magont och diarré.

Vilket sötningsmedel ska man köpa?

Det finns en djungel med olika sötningsmedel i affärerna och det är ibland svårt att veta vad som är vad. Stevia används friskt i blandning med andra typer av sötningsmedel och även socker vilket gör att man måste ha ordentlig koll på vad innehållet är. Läs alltid på innehållsförteckningen om du inte är säker på vad du köper. Se också efter hur sött det är i förhållande till vanligt socker så att du vet hur mycket du ska använda.

Här är tips på några bra, LCHF-vänliga sötningsmedel:

 • ICA Sötströ innehåller erythritol och en liten mängd steviolglykosider.
 • Sukrin / Sötin består av erythritol och är ungefär lika sött som socker
 • Sukrin Melis är ett florsockerliknande sötningsmedel som innehåller erythritol och steviolglykosider.
 • Sukrin+ är en blandning av erythritol och steviolglykosider och är dubbelt så sött som socker

Varning för dessa när du äter LCHF:

Här är några exempel på produkter som är lätt att köpa i tron att de är LCHF-vänliga då de är märkta med Stevia:

 • Stevia Sugar – en blandning av vanligt strösocker och steviolglykosider.
 • Canderel Green – en blandning av Maltodextrin och steviolglykosider. Maltodextrin är ren stärkelse som snabbt tas upp av kroppen.
 • Hermesetas SteviaSweet finns i flera varianter – kontrollera noga så att den inte innehåller maltodextrin utan bara erythritol och steviolglykosider.

Rent allmänt ska man undvika alla sötningsmedel som innehåller något av följande:

 • Sukralos (E955) – är tillverkat av vanligt socker där delar av sockermolekylen ersatts av klor. Det bryts ned mycket långsamt i naturen och det finns farhågor att fiskar och andra djur påverkas.
 • Aspartam (E951) – används i många lightprodukter och i många traditionella sötningsmedel man kan köpa i livsmedelsbutiker. Det är omdiskuterat och det finns en del som menar att det kan orsaka cancer och nervskador i hjärnan.
 • K-acesulfam (E950) – används ofta tillsammans med Aspartam i lightprodukter.
 • Sackarin (E954) – används ofta i sötningstabletter för the och kaffe.

Kostdoktorn har skrivit mycket om sötningsmedel och dess nackdelar.

Kokossocker, agavesirap och andra naturliga sötningsmedel

Kokossocker,  agavesirap och palmsirap brukar ofta nämnas som naturlig sötning som är bra då de har ett lågt GI. Undvik att använda dessa då de innehåller höga halter av fruktos. Fruktos är inte bra för kroppen då de ger extra hög fettproduktion i levern. Det enda naturliga sötningen som kan rekommenderas är honung. Men honung påverkar kroppen på samma sätt som vanligt socker så det bör undvikas i en LCHF-kost.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Sockerfilmen, That Sugar Film

That Sugar Film – Sockerfilmen

Regnar det? Passa på att se den här filmen – den finns på SVT Play …