Vilket fett ska man äta?

Vilket fett ska man äta när man äter LCHF?Fett är den viktigaste komponenten i LCHF. Energin som du tidigare fick från kolhydraterna ska du ersätta med energi från fett.

Du ska alltså inte vara rädd för att äta fett – det ska helst också vara naturligt animaliskt fett som till exempel smör eller det som finns naturligt i kött och fisk.

Som komplement kan kokosfett, rapsolja och olivolja användas. De ska då helst vara ekologiska.

Dessutom ska dagsintaget av fett vara tillräckligt högt i förhållande till mängden protein och kolhydrater. Många har i början svårt att äta tillräckligt med fett – det känns ovant att gå från en traditionell fettsnål mathållning till att äta mycket fett.

Några enkla sätt att få med sig fettet i matlagningen är att alltid välja fullfeta produkter – standardmjölk, 40% vispgrädde, fullfet creme fraiche istället för lightprodukter eller ”matlagningsprodukter” som t.ex matlagningsgrädde.

Skär inte bort det synliga fettet på köttet och ta vara på stekfettet genom att till exempel göra en god sås i stekpannan.
Många väljer också att tillsätta en tesked kokosfett till kaffe eller thé eller att dricka äggmjölk eller LCHF-kaffe för att få i sig mer fett.

Välj helst:

  • smör – det ska vara äkta smör och absolut inte margarin. Det finns olika leverantörer av smör och de har olika smak, prova dig fram vilket du tycker är godast. Man kan också göra sitt eget smör
  • bregott – består av äkta smör och rapsolja för att öka bredbarheten. Välj alltid fullfet bregott eller bregott havssalt. OBS: Undvik Bregott mellan och Bregott mindre som innehåller vatten och diverse tillsatser.
  • kokosfett/kokosolja – helst ekologiskt. Kokosfettet i silverpaketet du hittar i mataffären ska du undvika då det är hårt processat.
  • rapsolja
  • olivolja

Köp aldrig:

  • Margarin av alla de slag. Allt som inte heter smör eller fullfet bregott är margarin.

Tänk på:

  • att flytande smör och rapsolja inte innehåller någon större mängd smör utan till största delen består av rapsolja
  • att all grädde med fetthalt lägre än 40% brukar innehålla tillsatser för att de ska gå att vispa, även den vispgrädde som har 36% fetthalt. Läs på förpackningen.

 

 

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …