Advent med LCHF glögg pepparkakor och lussebullar

Jul med LCHF: adventsfika och glöggafton utan socker och mjöl

Nu är det snart första advent och det drar ihop sig till den största matfixerade högtiden på året: julen. Även om julmat i grunden är ganska lchf-vänlig så finns det mängder av fallgropar. Det är många som tänker att man ”gör ett undantag över jul och så tar vi nya tag i januari”. Men med lite planering så behöver inte julen bli ett enda stort undantag från LCHF-kosten utan du kan kryssa dig mellan fallgroparna och äta LCHF-vänliga alternativ. Här får du några tips på vad du kan äta och dricka när det drar ihop sig till adventsfika eller glöggkväll och du inte vill sväva ut med en massa socker och mjöl.

Glöggen

En av de självskrivna dryckerna i december är glöggen. Tyvärr så är glögg i sitt originalutförande laddad med socker, det kan vara så mycket som 2,5 deciliter socker i en liter glögg. All glögg på systembolaget har socker i sig så vill man ha LCHF-vänlig glögg måste man hitta några andra alternativ.

LCHF-glögg till adventsfikatAlkoholfri glögg utan tillsatt socker – Saturnus gör en glögg där man inte har tillsatt något socker. Den kan man därefter spetsa med valfri alkohol om man vill (vodka eller rom till exempel). Alkoholfri glögg utan tillsatt socker brukar man kunna hitta i vanliga mataffären. Den från Saturnus är sötad med sötningsmedel och innehåller enligt innehållsförteckningen 6 gram kolhydrater/deciliter glögg, att jämföra med vanlig glögg som kan innehålla upp emot 20-25 gram per deciliter. (Som jämförelse så innehåller standardmjölk ca 5 gram kolhydrater/deciliter.)

Koka egen glögg: Monique Forslund  har ett bra recept på vinglögg LCHF

Alternativ till glögg: Varm choklad, toppad med vispgrädde och eventuellt spetsad med lite mörk rom eller konjak. Enklast gör du varm choklad genom att värma mjölk och smälta ned några bitar 80% choklad.  Andra alternativ är ett glas vin eller äggmjölk som du smaksätter med kakao, kardemumma eller kanel.

Tillbehören till glöggen får man se upp med. Russin är inget annat än koncentrerat socker. Mandel däremot är både gott och fullt godkänt i en LCHF-kost.

Pepparkakor

Vanliga pepparkakor går bort då de innehåller vetemjöl och därmed också allt för mycket kolhydrater. I affärerna kan man köpa glutenfria pepparkakor, de går också bort då även de innehåller allt för mycket kolhydrater. Ett helt godkänt alternativ är att göra fröknäcke och tillsätta 1-2 matskedar pepparkakskryddor till smeten. Det blir jättegott till lite blåmögelost och du saknar knappt pepparkakorna.

Om man vill ha mer traditionella pepparkakor som är LCHF-vänliga så får man baka egna. Som alltid när man gör ersättningar till vetemjölbaserade bakverk så blir det aldrig riktigt likadant – men det är ju gott ändå.  Här är några bra recept du kan prova:

Lussekatter

Saffran hör julen till och lussekatter och annat saffransbröd är nästan obligatoriska vid första advent.

  • Ett klassiskt recept på lussekatter hittar du hos Marianne på Marianns LCHF. Receptet finns även som video.
  • Ett recept på Saffranskaka från 56kilo.se
  • Ostkaka med saffran från bakasockerfritt.se
  • Gör en pannacotta som du smaksätter med saffran genom att tillsätta 0,5-1 påse saffran i grädden när den kokar upp. Smakar ljuvligt med till exempel några björnbär eller hallon till.

Salta tilltugg till glöggen

Vill man ha något salt att knapra på är rostade mandlar/nötter helt oslagbart. Det allra enklaste sättet är att blanda 2 dl vatten, 1-2 tsk salt och en påse (200 gram) sötmandel i en stekpanna eller vid kastrull. Låt koka upp och koka tills allt vatten är borta.  Lägg därefter ut mandeln på en plåt och låt stå i ugnen i 150 grader i 15-20 minuter. Passa noga så att mandeln inte bränns. Det här receptet går att variera i det oändliga med olika smaksättningar: tillsätt olika kryddor som t.ex chiliflakes, vitlökspulver eller cayennepeppar. Eller för jättegoda lakritsmandlar: tillsätt 1 msk lakritspulver.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Sockerfilmen, That Sugar Film

That Sugar Film – Sockerfilmen

Regnar det? Passa på att se den här filmen – den finns på SVT Play …