Ann Fernholm: En lågfettdiet rubbar kroppens biokemi.

Ann FernholmAnn Fernholm, vetenskapsjournalisten som skrivit boken ”Ett sötare blod” och som bloggar om sockrets påverkan på kroppen blir i dagens Svenska Dagbladet intervjuad om hur hon ser på sitt val av kost.

Ann äter en lågkolhydratkost för att hålla nere halterna av sockret i blodet och är tydlig med vilken påverkan sockret har på vår hälsa.

Bland annat så säger Ann i artikeln att det finns tre felaktiga antaganden som de traditionella kostråden bygger på:

–För det första baserades de gamla kostråden på att man blir mätt på volymen mat. Fett innehåller drygt dubbelt så många kalorier per gram. Men vi blir mätta beroende på vilka hormoner som sätts i gungning i kroppen. Det finns vissa mättnadshormoner som frisläpps enbart av fett.

För det andra har man antagit att kroppen är en enkel motor som inte gör någon skillnad på vad man äter. Ny forskning visar att om man äter lågkolhydratkost kan man bränna 300 kalorier mer per dygn än om man äter en traditionell lågfettdiet.

Det tredje felaktiga antagandet, enligt Ann Fernholm, är att totalnivån av kolesterol i blodet skulle vara det viktigaste måttet på hälsa.

–Vad som är viktigt är halterna av det goda kolesterolet och kvoten mellan ont och gott kolesterol.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet: ”Jag blir sällan sugen på något sött”

 

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Sockerfilmen, That Sugar Film

That Sugar Film – Sockerfilmen

Regnar det? Passa på att se den här filmen – den finns på SVT Play …