Vanliga nybörjarfrågor

Vanliga frågor om LCHFDet finns mycket att fundera över när man nyss har börjat med LCHF. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.

Hur kan man gå ner i vikt genom att äta fett?

LCHF bygger på att man tänker helt tvärt emot traditionella viktminskningsråd. Istället för att räkna kalorier och begränsa sitt intag av mat (och därigenom gå ner i vikt genom att svälta kroppen) så låter man hormonerna styra viktminskningen. Genom att ställa om kroppen från kolhydratdrift till fettdrift tillåts kroppen att använda sina fettlager som bränsle och man går ner i vikt.

Jag är trött

Om du nyligen har börjat med LCHF är det troligt att du är i omställningsfasen. Det är vanligt med omställningsbesvär när man börjar äta lite kolhydrater och trötthet är ett av dessa. Det går över, vanligen efter ett par dagar. Om du är trött fast du har passerat omställningsfasen kan det bero på att du äter för lite mat. Det kan också vara så att du dricker för lite eller får i dig för lite salt.

Jag mår illa

Det kan vara så att du är hungrig – det är vanligt att man mår illa om man äter för lite mat. Det händer att man efter den inledande fasen då man ofta är hungrig och äter stora mängder mat upplever att man inte blir hungrig alls. Resultatet kan bli att man äter för lite. Det är viktigt att ha koll på detta, till exempel genom att registrera en dags matintag i Minmat eller någon annat program för kostuppföljning för att se så att man inte får i sig för lite energi.

Jag är hungrig

I början är man ofta mycket hungrig då de kolhydrater man tagit bort ur kosten ofta har tagit upp stor volym i magen. Svaret är att äta mer mat och försöka lyssna på kroppens signaler. Man ska äta när man är hungrig och äta tills man blir mätt. Efter ett tag med LCHF-kost reglerar detta sig och man äter mer normala eller till och med mindre portioner än tidigare.

Jag går inte ner i vikt

Man brukar säga att LCHF är viktnormaliserande – det vill säga att en överviktig person går ner i vikt och en underviktig person går upp i vikt. Detta tills kroppen anser att den har fått ”rätt” vikt. Många gånger stämmer denna uppfattning inte med våra önskemål utan vi vill gå ner ytterligare ett par kilo.

Kostdoktorn har skrivit några tips om vad man kan göra om man inte går ner i vikt. Annika Dahlqvist har en sida på sin blogg om svårigheter att gå ner i vikt. 

Hur mycket kolhydrater kan jag äta?

Det varierar från person till person. Vill du gå ner i vikt? Vill du äta LCHF för att må bättre och är nöjd med din vikt? Många brukar äta under 20 gram kolhydrater om dagen för att gå ner i vikt. Ibland äter man ännu mindre, till exempel under fem kolhydrater om dagen (brukar kallas för UFO). Om man inte vill gå ner i vikt utan enbart må bättre kan man vara mer liberal med kolhydratintaget. Man bör dock hålla sig till under 100 gram om dagen för att hålla sig till lågkolhydratskost. 

Behöver inte hjärnan kolhydrater för att fungera?

Detta är en av de vanligaste invändningarna mot LCHF – att hjärnan inte fungerar utan kolhydrater. Hjärnan behöver en viss mängd glukos varje dag. Om man inte äter tillräcklig mängd kolhydrater för att tillfredsställa hjärnans behov av glukos tillverkar levern glukos av protein och fett. De ketoner som bildas när kroppen är i ketos (fettdrift) används också av hjärnan istället för kolhydrater. 

Hur mycket fett ska jag äta?

Man ska äta minst lika mycket fett som protein och kolhydrater tillsammans. Det rekommenderade förhållandet är att 75-80% av energin ska komma från fett, 5-10% från kolhydrater och 10-20% från protein. 

Hur mycket protein ska jag äta?

Man bör äta omkring 0,5-1,5 gram – ibland upp till 2 gram – protein per kilo kroppsvikt. Om man tränar och har mycket muskler behövs den högre mängden, om man är mycket överviktig den lägre mängden. Tänk på att 100 gram kött inte är detsamma som 100 gram protein. Kött innehåller endast 20% protein, kyckling 25% och fisk 15% protein. 

Hur får jag i mig fibrer?

Om man äter enligt LCHF är behovet av fibrer för att få magen att fungera borta. Magen fungerar ändå, främst tack vare att fettet i maten gör att magen fungerar bättre. Många som har magproblem som till exempel IBS har blivit av med sina besvär efter att ha övergått från traditionell kost till LCHF. 

 

 

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Alternativ till pasta när man äter LCHF

Istället för pasta, ris och potatis när du äter LCHF

Uppdaterad 2016-08-18 Vad äter man till maten när man inte längre äter tillbehör som pasta, …