Istället för mjöl när man bakar

Vad har man istället för mjöl när man bakar LCHF?När man äter enligt LCHF är de flesta mjölprodukter en av de saker man undviker så långt som möjligt då mjöl innehåller mycket kolhydrater. Vanligt vetemjöl innehåller till exempel 63% kolhydrater – allt i formen av stärkelse.

Om man vill baka LCHF-vänligt bröd måste man ersätta mjölet med något annat eller hitta helt mjölfria alternativ. Till exempel kan man baka oopsies-bröd som inte innehåller något mjöl alls. Om man vill baka LCHF-bröd finns några vanliga alternativa produkter som ofta används i olika recept:

Mandelmjöl

Mandelmjöl istället för vanligt mjöl i bakning

En av de vanligaste ingredienserna när man bakar LCHF-bröd är mandelmjöl. Mandelmjöl är samma sak som skållad och malen sötmandel och det är enkelt att göra själv – man kan mala i mandelkvarn eller köra i matberedaren till ett fint mjöl.

Om man vill kan man köpa färdigt mandelmjöl. Det finns ibland i mataffären och det går också att beställa på internet, hos t.ex. bodystore.com

Kokosmjöl

Kokosmjöl används i många LCHF-bröd

Kokosmjöl är ett glutenfritt mjöl som framställs av resterna av kokosnöten – när man har pressat ur oljan torkas det som blir kvar och mals till ett fint mjöl. Kokosmjöl är inte samma sak som kokosflingor så det fungerar oftast inte att byta ut kokosmjöl i recept mot egentillverkat mjöl där man kör kokosflingor till mjöl i matberedaren.

Kokosmjöl kan man köpa i hälsokostaffärerna, i vissa livsmedelsaffärer och på nätet.

Fiberhusk

Fiberhusk är en vanlig ingrediens i LCHF-bröd

Fiberhusk består av pulvriserat skal från pysilliumfrön och används ofta när man vill ha glutenfritt bröd. Den suger upp vätska och binder samman degen/smeten. Normalt brukar man använda en till två matskedar fiberhusk i ett recept på LCHF-pannkakor eller LCHF-bröd.

Fiberhusk innehåller inga kolhydrater alls varför det är mycket användbart för dig som äter mat med lite kolhydrater.

Man hittar ofta fiberhusk på hyllan med glutenfria produkter i matvaruaffären, eller så kan man köpa fiberhusk på nätet hos till exempel bodystore.com.

Pofiber

Pofiber kan användas istället för mjöl när man bakar LCHF-bröd

Pofiber består av torkad fiber av potatis. Den binder stora mängder vätska varför den ofta används i olika recept på LCHF-bröd. Många skräms av att kolhydratinnehållet i Pofiber är ganska högt – 12 gram per 100 gram (12%). Det man ska tänka på är att Pofiber är mycket lätt, ett helt paket innehåller bara 125 gram. En deciliter Pofiber väger 25 gram vilket ger tre gram kolhydrater.

Pofiber brukar man hitta i mataffären på hyllan med glutenfria produkter.

Fibrex

Fibrex kan användas istället för havregryn eller i LCHF-bakning

Fibrex består av fiber från sockerbetor. Man kan använda Fibrex i LCHF-bröd eller som ersättning för havregryn. Det man ska tänka på när man använder Fibrex är att smeten måste stå och dra ett tag efter att man har tillsatt Fibrexen. Om man missar det kan det färdiga brödet upplevas som knastrigt när man tuggar.

Fibrex innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 gram (5,5%). En deciliter fibrex innehåller 1,65 gram kolhydrater.

Fibrex brukar man hitta på samma hylla som andra mjölprodukter, men ibland kan den stå på hyllan med glutenfria produkter.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …