LCHF och julmat går väldigt bra ihop.
Mycket av den traditionella julmaten är perfekt mat om man vill hålla nere på kolhydraterna.
Men det gäller att välja rätt mat, och att undvika vissa saker.
Julmaten kan också innehålla mycket protein i förhållande till mängden fett så försök tänka på att få i dig tillräckligt med fett – då äter du mindre mängder.
Ät hur mycket du vill av:
- Julskinka – tänk på att griljeringen kan innehålla bröd
- Sill – tänk på att en del inläggningar kan innehålla mycket socker.
- Korv, sylta, paté
- Ost
- Lax i alla former. Tänk på att hovmästarsåsen kan innehålla stora mänger socker.
- Ägg
- Revbensspjäll
- Köttbullar
- Lutfisk
Ät så lite du kan av:
- Bröd, potatis
- Risgrynsgröt
- Julgodis
- Janssons Frestelse – innehåller mycket potatis
- Pepparkakor och andra bakverk
Om man lagar julmaten själv kan man ganska enkelt göra LCHF-vänliga alternativ:
Istället för att göra Janssons Frestelse på potatis så kan man använda rättika. Blir lika gott och ser ut och smakar som den som är gjort på potatis
Ha LCHF-vänliga tillbehör på julbordet som t.ex. brysselkål, grönkål och rödkål.
Anpassa såser så att man t.ex. gör gravlaxsås på creme fraiche med senap och dill istället för att ha den köpta varianten som innehåller mängder av socker.
Man kan göra eget LCHF-vänligt julgodis och baka kakor och bakverk på LCHF-vis
Istället för risgrynsgröt och Ris á la Malta kan man göra Keso á la Malta istället
Tips på LCHF-vänlig julmat och annan festmat hittar du i kokboken Doktor Dahlqvist och Airams kokbok för fest och helg.