Start | Maten | Recept | Hollandaisesås

Hollandaisesås

Recept på hollandaisesås - ett bra val när du äter LCHFHollandaisesås är ett klassiskt tillbehör som är enkelt att göra själv.

Den blir då mycket godare än de färdiga varianter man kan köpa i affären – dessutom slipper man de tillsatser som ofta finns i färdigköpta såser.

Hollandaisesås passar ypperligt till fisk, ägg och många grönsaker och är ett perfekt val när man äter LCHF.

 

 

 

Ett klassiskt recept innehåller:

 

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 2 matskedar vatten
  • 2-3 teskedar citronsaft
  • salt
  • ev. cayennepeppar

Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa äggulorna med vattnet i en rostfri bunke eller en liten kastrull och ställ i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.  Vispa äggblandningen hela tiden tills den tjocknar. Tag av bunken från vattenbadet och häll i det smälta smöret – lite i taget samtidigt som du vispar hela tiden. Undvik att hälla i bottensatsen i det smälta smöret. Rör i citronsaft och smaka av med salt. Om lite mer stuns önskas på såsen kan man röra i en nypa cayennepeppar.

Många avstår från att göra denna typ av sås av rädsla för att den ska skära sig. Hemligheten ligger i att inte ha för bråttom när man häller i det smälta smöret i äggblandningen. Man börjar med att hälla i några droppar smör för att sedan hälla i det i större skvättar. Allt smör måste ha blandat sig ordentligt med äggsmeten innan mer smör tillsätts.

Check Also

Matkärlek ny tidning

Äntligen en ny tidning med fokus på naturlig mat!

Ända sedan den fantastiska tidningen Mat och Hälsa slutade komma ut hösten 2013 har det ...

Vad innebär det att äta strikt LCHF?

Vad är strikt LCHF?

Man kan välja att äta LCHF på olika sätt. Ibland pratas det om strikt LCHF, ...

Årets bokrea innehåller många bra LCHF-böcker

Köp LCHF-böcker på bokrean

Nu är årets bokrea snart här. Det finns i år mängder av bra LCHF-böcker som ...