Det är ofta svårt att ha koll på om man äter tillräckligt mycket fett i sin LCHF-kost. Grunden för LCHF är att man äter tillräckligt mycket fett vilket då gör att man är mätt samtidigt som man går ner i vikt.
Sten Sture Skaldeman, en av upphovsmakarna till begreppet LCHF i Sverige och en av de ansvariga bakom LCHF-definitionen och LCHF-magasinet har gjort en enkel modell för att se om man äter tillräckligt mycket fett i förhållande till protein och kolhydrater. Modellen kallas för Skaldemans ratio eller fettkvot.
Skaldemans ratio / fettkvoten fungerar så här:
Ta det fett du ätit och dela med protein och kolhydrater tillsammans, allt angivet i gram. Resultatet är Skaldemans ratio / fettkvoten. För att optimera viktnedgången ska skaldemans ratio vara så hög som möjligt. Den ska vara större än 1, annars är det för lite fett i förhållande till protein och kolhydrater, men ju högre desto bättre.
Är den under 1 så äter du för lite fett i förhållande till protein och kolhydrater. Lösningen är då att öka på fettet eller minska på protein eller kolhydrater – det beror på hur det ser ut i just ditt fall.
Under en dag har du ätit följande:
- 12 gram kolhydrater
- 75 gram protein
- 150 gram fett
Skaldemans ratio blir då 150 delat med 87, det vill säga 1,7
Varför det är bättre med vispgrädde än mjölk i kaffet
Man kan också räkna ut skaldemans ratio för enskilda livsmedel för att ha som hjälp att välja de som är tillräckligt feta. Till exempel så väljer LCHF:are ofta att ta vispgrädde istället för mjölk i kaffet. Skaldemans ratio visar att vispgrädden är ett mycket bättre val.
Vanlig standardmjölk innehåller per 100 gram:
- 3 gram fett
- 4,8 gram kolhydrater
- 3,4 gram protein
Skaldemans ratio blir då 3 delat med 8,2 = 0,36
Vispgrädde (40% fett) innehåller per 100 gram:
- 40 gram fett
- 3 gram kolhydrater
- 2.1 gram protein
Skaldemans ratio blir då 40 delat med 5,1 = 7,8
Här kan du räkna ut Skaldemans ratio/fettkvoten:
Ange fett, kolhydrater och protein angivet i gram. Skaldemans ratio / fettkvoten räknas ut automatiskt.
Läs mer i någon av Sten Stures böcker om LCHF, t.ex. GI-noll