D-vitamin – viktigt för din hälsa

D-vitamin är viktigt för din hälsaEtt vitamin som är viktigt att få tillräckligt av är D-vitamin. Vi som bor i Sverige får ofta i oss allt för lite D-vitamin och behöver ofta ta tillskott för att få tillräckliga nivåer.

D-vitamin har stor betydelse för hälsan – forskning visar att D-vitaminbrist kan öka risken för många sjukdomar som t.ex. infektioner, cancer, diabetes och depression. D-vitaminbrist hos barn kan ge rakitis – engelska sjukan.

Den främsta källan till D-vitamin är att det bildas i kroppen när huden utsätts för solljus, man brukar säga att man ska tillbringa minst 15-30 minuter oskyddad i stark sol för att kroppen ska bilda tillräckligt med D-vitamin.

Bor man i norra europa är solen tillräckligt stark endast under ett par månader under sommaren. Resultatet är att många svenskar lider av D-vitaminbrist. Ytterligare ökad risk för D-vitaminbrist har de som är äldre, mörkhyade eller använder täckande kläder.

Det D-vitamin som bildas under sommaren lagras i kroppen och används under vintern. Har det varit en solfattig sommar så blir behovet av D-vitamintillskott extra viktigt.

D-vitamin kan även tillföras genom kosten. Det är i princip omöjligt att äta tillräckliga mängder mat för att få bra nivåer av D-vitamin.

Bra källor till D-vitamin i kosten är fet fisk som t.ex. lax, ägg, lever, kantareller och smör, men för att få tillräckliga nivåer av D-vitamin, speciellt på vintern rekommenderas kosttillskott. Rekommenderad dos för vuxna är ca 2000 E om dagen.

Köp Holistics D-vitamin 2000 IE hos Bodystore.com

Om du vill veta mer har kostdoktorn bra information om D-vitamin

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …