Frukt är godis

Frukt innehåller socker och är inget som man kan äta mycket av.Frukt är gott men innehåller också för det mesta stora mängder kolhydrater, i form av socker (fruktos, sackaros och glukos).

Olika frukter innehåller såklart olika mycket socker och som vanligt måste man fundera över hur stor mängd man tänker äta.

En liten mängd någon enstaka gång spelar väldigt liten roll i det långa loppet. Många LCHF-desserter innehåller frukt i någon form och det är så klart något man kan äta vid festliga tillfällen.

Men visste du att fem frukter om dagen ger ungefär 50 gram rent socker?

 

Några exempel på hur mycket socker som finns i olika frukter:

  • äpple  8%
  • apelsin 9%
  • banan 18%
  • ananas 11%
  • kiwi 7%
  • vindruvor 15%
  • jordgubbar 8%

Den som äter LCHF bör begränsa sig till högst en frukt om dagen. Om man äter strikt LCHF i syfte att gå ner i vikt bör man helt avstå från frukt.

Det finns bär som inte innehåller så höga halter kolhydrater. Hallon är ett sådant exempel, de innehåller ca 4% kolhydrater. Jordgubbar är en vanlig fälla när man försöker gå ner i vikt, 100 gram innehåller ca 8 gram kolhydrater och man äter snabbt upp en hel dagsranson kolhydrater under jordgubbssäsongen.

Många oroar sig för att inte få i sig tillräckligt med vitaminer och andra nyttigheter när man inte äter frukt. Om man äter kött, ägg  och grönsaker behöver man inte oroa sig. Mer om detta kan du läsa på vår sida om vitaminer.

Läs mer om frukt och näring hos kostdoktorn.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …