Hur får man i sig vitaminer och andra nyttigheter när man äter så lite frukt? Behöver man äta kosttillskott?
Faktum är att om man äter kött, fisk och ägg samt lite grönsaker så får man i sig allt man behöver.
Det man bör överväga är att äta tillskott av d-vitamin som är viktigt för hälsan, men det gäller alla oavsett vilken kost man äter.
Att man behöver äta frukt för att få tillräckligt med vitaminer är en myt. Ett exempel är C-vitamin där apelsin kommer långt ner i listan med livsmedel med högst C-vitamininnehåll med med 51 mg C-vitamin per 100 gram apelsin. Detta kan jämföras med t.ex Broccoli som har 120 mg C-vitamin/100 gram och gul paprika som har 204 mg C-vitamin/100 gram.
Här är en lista över de vanligaste vitaminerna och bra, LCHF-vänlig mat för att få i sig dessa:
- Vitamin A (Retinol): Lever, ägg, smör, mjölk
- Vitamin B1 (Tiamin): Kött (gris och nöt), Solrosfrön, Sesamfrön
- Vitamin B2 (Riboflavin): Kött, lever, njure, mandel
- VItamin B3 (Niacin): Kött, lever, fisk, mjölk
- VItamin B5 (Pantotensyra): Avocado, nötter
- Vitamin B6 (Pyridoxin): Lever, Kött, Fisk, Nötter
- Vitamin B8 (Biotin): Ägg, lever
- Vitamin B12 (Kobalamin): Kött, Lever, Strömming
- Folat/Folsyra: Lever, Sparris, Ägg, Broccoli, Blomkål
- Vitamin C (Askorbinsyra): Paprika, Broccoli, Blomkål
- Vitamin D (Kaciferol): Fet fisk, ägg, lever, smör
- Vitamin E (Alfa-tokoferol): Mandel, Spenat, Ägg
- VItamin K (Fyllokinon): Sallad, Spenat, Broccoli, lever