Hur börjar man?

Kom igång med LCHF för nybörjareAtt komma igång med LCHF är enkelt. Du behöver inte räkna kalorier eller mäta och väga maten. Du behöver aldrig gå hungrig  utan du äter tills du blir mätt.

Principen bakom LCHF är att man undviker att äta kolhydrater som bröd, ris, pasta och potatis och istället äter grönsaker, protein och fett.

Fettet ska helst vara naturligt animaliskt fett – det finns bland annat i kött, fisk och äkta smör.

Man ska undvika alla typer av lightprodukter och allt som är sötat. De flesta som äter LCHF undviker också att äta sådant som innehåller gluten. Undvik alla färdiga glutenfria produkter som finns i affären då de normalt inte innehåller lite kolhydrater. Låt också bli alla ersättningsprodukter som är märkta ”low carb”, de innehåller oftast ändå allt för mycket kolhydrater.

Om man vill äta en strikt LCHF-kost ska man försöka hålla sig till matvaror som innehåller maximalt 5 gram kolhydrater per 100 gram. Läs på innehållsförteckningen och fundera dessutom på hur mycket 100 gram är. Som exempel kan nämnas mjölk där 100 gram motsvarar 1 deciliter, och om man då dricker ett par glas mjölk har man snabbt fått i sig relativt mycket kolhydrater trots att mjölken i sig inte innehåller så hög kolhydrathalt (5% för fullfet standardmjölk).

Många brukar försöka hålla sig till maximalt 20 gram kolhydrater per dag om man håller sig till en normal LCHF-kost för att man t.ex vill gå ner i vikt.

Det är viktigt att man äter tillräckligt mycket mat och tillräckligt med fett. Ät tills du blir mätt! Är du hungrig mellan måltiderna – ät ett mellanmål som till exempel några skivor ost med smör eller en bit brieost.

Det är vanligt att man är väldigt hungrig den första tiden när man tagit bort kolhydraterna ur kosten. Bry dig inte om detta utan ät utan att tänka på hur mycket det är. Hungerkänslorna stabiliserar sig efter ett tag när kroppen vant sig.

Det är bra att förbereda sig innan man börjar med LCHF. Det är mycket vanligt med olika typer av omställningsbesvär den första tiden. Läs mer om dessa så att du vet vad du kan vänta dig den första tiden.

Läs också om de hälsovinster många upplever genom att äta LCHF-mat och om vanliga nybörjarfrågor.

Du hittar också många böcker om LCHF bland våra boktips.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Alternativ till pasta när man äter LCHF

Istället för pasta, ris och potatis när du äter LCHF

Uppdaterad 2016-08-18 Vad äter man till maten när man inte längre äter tillbehör som pasta, …