Kolesterol – farligt eller inte?

LCHF och dina blodfetterÄr det inte farligt för mitt kolesterol att äta så mycket mättat fett?

Får jag inte hjärtinfarkt eller andra hjärt- och kärlsjukdomar?

Det finns många myter om kolesterolets farlighet och de börjar allt mer motbevisas. Faktum är att kolesterolet är ett livsnödvändigt ämne som används som byggstenar i cellernas membran.

En viss mängd av det kolesterol som finns i kroppen kommer från den mat du äter men den allra största delen (omkring  80%) av kolesterolet tillverkas av kroppen själv. Kolesterol är även en nödvändighet för att det ska bildas såväl  D-vitamin som könshormoner (som testosteron och östrogen).

Kolesterolet transporteras i blodet och traditionellt mäter man totalkolesterolet. Detta värde visar dock inte så mycket utan man bör se på de olika typerna av kolesterol för att kunna dra några slutsater.

Kolesterolet finns i olika varianter – främst de ”onda” LDL-partiklarna och de ”goda” HDL-partiklarna. Det händer att totalkolesterolet ökar när man äter LCHF – vanligen beror det på att de goda HDL-partiklarna har ökat. Om man äter naturligt, mättat fett som finns i t.ex. smör, fisk och kött ökar förekomsten av de goda HDL-partiklarna. Det är alltså inte farligt att äta ägg och naturligt mättat fett.

Boktips för dig som vill läsa mer är Uffe Ravnskovs: ”Fett och kolesterol är hälsosamt”. Läs också Kostdoktorns utmärkta snabbkurs i kolesterol.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …